Søg efter artikel eller underside...

Tryk på enter for at søge

Ledelse

Så store gaver må du give dine ansatte

19. marts 2019

Kender du lovgivningen omkring gaver til medarbejdere? Hvis ikke, så er der risiko for, at du er medskyldig i, at dit firma ikke betaler nok skat.

Max 1.200 kr. om året

Sådan lyder lovgivningen kortfattet fra 2019. Sidste år (2018) måtte en medarbejde modtage for hundrede kroners mindre skattefri gaver, dvs. for 1.100 kroner.

Hvis en medarbejder altså modtager mere end for 1.200 kr. i gaver, så er han berettiget til at betale skat af beløbet. Beløbet gælder for hele året, så de 1.200 kr. skal strække til alle gaver, der gives i løbet af et år. Der er dog visse særregler, der kan træde i kraft. Fx er kontantgaver og gavekort, der kan byttes til penge, altid skattepligtige – dvs. her skal der betales skat af beløbet, uanset hvor småt.

Julegaver er særlige

Der findes en anden særregel omkring julegaver. En medarbejder må nemlig modtage en julegave med en værdi til max 800 kr. uden at betale skat af det. Dette må han dog kun, hvis det samlede gavebeløb i årets løb ikke overstiger et maxbeløb på 1.200 kr..

“Max-1.200 kr.”-reglen er derfor julegavereglen overlegen, dvs. den gælder, før særreglen gælder. Hvis bare en julegave overstiger de 800 kr. med én krone, er den skattepligtig. Hvis julegaven i sig selv overstiger de 1.200 kr., så skal der også betales skat af dem.

Hvis den derimod holder sig under 800 kr., så behøver man ikke at betale skat af dem. Du skal dog stadig betale skat af de resterende beløb, såfremt det overstiger de 1.200 kr. Det vil sige, at du altså godt kan modtage en julegave på 800 kr., og en anden gave på 400 kr. og undlade at betale skat af det, da det samlede beløb er på maxgrænsen 1.200 kr.

Modtager en medarbejder derimod en julegave på 810 kr. og en anden gave på 400 kr., er han berettiget til at betale skat af det fulde beløb.

Modtager en medarbejder en julegave på 800 kr. og en anden gave på 500 kr., så beløbet lander på 1.300 kr., skal han betale skat af de 500 kr., men ikke de 800 kr..

Jubilæumsgaver er særlige

En tredje særregel gælder ved jubilæums. Hvis en medarbejder har været ansat i firmaet i 25, 35, 40, 45 eller 50 år, så må han modtage en gave på op til 8.000 kr., uden det er skattepligtigt.

Det samme gælder, hvis virksomheden har 25-års jubilæum eller har bestået i et antal år deleligt med 25. Her må medarbejdere også modtage gaver for op til 8.000 kr. skattefrit, men alle fuldtidsansatte er berettiget til gaver af samme værdi. Deltidsansatte skal have en forholdsmæssig andel.

Lejlighedsgaver er særlige

Lejlighedsgaver er den sidste, og mest specielle særregel inden for firmagaver. Der findes nemlig ingen faster grænser for, hvor meget man må modtage i lejlighedsgaver. Dog findes der en temmelig udefinerbar regel, der dikterer, at lejlighedsgaver som anses at være af upassende størrelse er skattepligtig.

Almindelige lejlighedsgaver kan være fødselsdage, barnedåb, konfirmation, bryllup og lignende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *