Søg efter artikel eller underside...

Tryk på enter for at søge

Sundhed

Derfor skal du græde

2. januar 2020

Det kan føles som en svaghed at græde. Men det er faktisk nærmest det stik modsatte. Tårer kan nemlig både styrke sindet og nedsætte ens stressniveau.

 

Tårer kan lindre stress

De tårer der fremkommer, når vi bliver overvældet af følelser, er ikke de samme som de, vi oplever, når vi fx skærer løg. Nogle gange bliver vores øjne våde, fordi fugten skal beskytte øjet mod svigen og irritation. Der er derfor forskel på, hvorvidt vores tårer er fremkaldt til fysisk beskyttelse – eller af følelser. De tårer der kommer, når vi ser en sørgelig film, skændes med kæresten eller andet indeholder hormoner og proteiner, som blandt andet kan være med til at lindre stress. Det kan derfor også opfattes som en slags beskyttelse, hvis vi fx græder, når vi er stressede. Det er også derfor, vi ofte oplever en følelse af lettelse, når vi har grædt ud.

Tårer sender hjernen til detox

Undersøgelser viser, at en grædetur kan virke lige så udrensende for kroppen som at gå på toilettet eller svede. Der er nemlig affaldsstoffer i vores tårer, som kroppen forsøger at skille sig af med, når vi græder. Tårer indeholder blandt andet stoffet lysozym, som er et bakteriedræbende stof, der beskytter dig fra at blive syg. Når du græder, mindskes mængden af stresshormon i kroppen. At græde kan have terapeutiske evner på niveau med kys, kærlighed og meditation. Det er stresshormonet Kortisol, vi skiller os af med, når vi græder. Og det er ikke bare godt for sindet – hvis vi har for meget Kortisol i kroppen, har vores maver nemlig også lettere ved at holde på mavefedtet – der er altså flere årsager til, at det kan være lækkert at slippe af med Kortisol.

De stærke tuder

Det er langt fra de svage, der tuder. Når vi græder, så er det nemlig et tegn på, at vi er ved at overkomme den ophidselse, der har skyldt græderiet. Hvis du derfor har let ved at græde, kan det nemt betyde, at du har lettere ved at komme dig over dårlige følelser end andre, der ikke græder. Du skal aldrig være flov over at græde eller forsøge at holde tårerne tilbage, når de presser på. Det er sundt for dig at græde ud, og hvis du holder dine tårer tilbage, kan du ofte komme til at undertrykke dine følelser. Så næste gang du har lyst til at græde, skal du endelig bare give den (tåre)gas!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.