Søg efter artikel eller underside...

Tryk på enter for at søge

Arbejdslivet

Unge har færre penge mellem hænderne

4. juli 2019

De unge er blevet fattigere, imens de ældre har fået flere penge mellem hænderne.

Selvom der er fremgang i Danmark, så er det ikke noget de unge lægger mærke til. De tjener nemlig ikke mere af den grund. Den fattigste femtedel af unge i 20’erne fik forrige år udbetalt under 6026 kroner efter skat hver måned, hvilket er 1061 kroner mindre end i 2008. Det viser en specialopgørelse over indkomster efter skat fra Danmarks Statistik. Også de unge, som ligger i midten, har fået færre penge mellem hænderne.

Ærgerligt at de unge er dårligere økonomisk stillet

Formand for Danske Studerendes Fællesråd synes det er ærgerligt at unge er dårligere økonomisk stillet. Det betyder at de unge er mere afhængige af deres forældre eller er tvunget til at arbejde så meget at det i sidste ende går ud over studierne, bare for at betale de almindelige leveomkostninger, som for eksempel husleje og mad. Det kræver at de unge skal prioritere benhårdt, når det kommer til deres omkostninger, og overholde et stramt budget for at undgå underskud og gæld.

Derfor har de unge færre penge

Der er flere forklaringer på, hvorfor unge har færre penge i dag end tidligere. Den første forklaring er at flere unge vælger at studere i stedet for at arbejde, og det gør at deres indkomst falder. En anden forklaring er at der i de seneste ti år er blevet skåret i en række overførsler. Unge ledige under 30 år får i dag for eksempel uddannelseshjælp i stedet for kontakthjælp. Uddannelseshjælpen er cirka det samme som SU-satsen, men derfor betydeligt mindre end kontanthjælpen. En tredje forklaring er at mange unge er løst ansatte. De kan ikke helt få fodfæste på arbejdsmarkedet og får efter endt uddannelse vikararbejde og midlertidige stillinger, som gør at de er ledige i større perioder.

Positive aspekter ved denne udvikling

Flere nævner dog at der også er positive aspekter ved denne udvikling. Det er for eksempel positivt, idet det betyder at flere unge tager en uddannelse, som i sidste ende betyder at de får en bedre karriere og en bedre løn. Sparelivet kan også lære de unge en del om, hvordan de håndterer deres økonomi, hvordan de lægger et budget og overholder det, og det er en god egenskab at have hele livet igennem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.