Søg efter artikel eller underside...

Tryk på enter for at søge

Arbejdslivet

Sådan arbejder du hjemmefra

9. oktober 2019

Der kan være mange fordele ved at arbejde hjemmefra. Du kan bruge dine pauser på at vaske tøj, du skal ikke bruge tid eller penge på transport, du kan bruge mere tid samme med din hund osv. Uanset hvilken fordel du har fundet ved at arbejde hjemme, så kan det også være kompliceret. Du skal nemlig besidde en hel del viljestyrke og samtidig have lyst til dit arbejde.

Hvis du er så heldig, at du har muligheden for at arbejde hjemmefra, så har vi samlet en række forslag til, hvordan du kan forbedre dine hjemmearbejdsdage.

Hjem er hvor hjertet (og arbejdet) er

Grunden til, at nogle mennesker har svært ved at arbejde hjemmefra, er fordi de ikke har trænet deres viljestyrke tilstrækkeligt. Mennesket er vanedyr, og det kan være svært at skulle omstille sin hjerne til at tænke på hjemmet som en arbejdsplads. Det er derfor essentielt, at du er opmærksom på, at hyggen kommer til at hive i dig, når omgivelserne forbliver de samme.

Der er ikke længere nogen, der forventer at du møder op et bestemt sted, ordentligt klædt på med fuld mave og børstede tænder. Det er derfor fristende at blive liggende, når vækkeuret ringer. For hvem berører det, hvis du lige tager en time mere på den anden side? Kun dig selv, og det er ikke altid motivation nok, når man lige er vågnet og ikke helt er sig selv.

Du må derfor træne din viljestyrke til at få dig selv op og i gang. Det kan fx være, at du skal placere dit vækkeur et stykke væk fra sengen, så du er tvunget til at rejse dig, når du skal slukke det. Det kan også være, at du har en særlig sang, som du vågner specielt godt til. Uanset hvad der får dig op, så skal det afdækkes, så du kan bruge det til din fordel.

Få en rutine

Lige så svært, som det kan være at finde viljestyrken, kan det være at holde fast i den. Men bare rolig, du behøves (forhåbentligt) ikke at gennemgå det samme besvær hver morgen. Eller, på en måde er det jo faktisk præcis det, du skal gøre. Du skal bare gøre det lettere for dig selv ved at indføre det i en rutine.

Rutiner er gode, fordi de giver mere overskud i hverdagen. Med en god rutine slipper du nemlig for en masse tanker hver eneste dag. Rutiner gør nemlig, at man kan køre lidt på autopilot og derfor slappe mere af i hovedet.

Samtidig giver rutinen også en lille succesfølelse, hver gang man fuldfører den. Det er derfor sandsynligt, at du faktisk ikke har lyst til at sove en ekstra time, holde pause i 10 minutter mere, lave spontane pandekager, eller hvad end dine overspringshandlinger består af.

Med en god rutine kan du også være sikker på ikke at arbejde på dårlige tidspunkter. Nogle gange er den sværeste del ved arbejde at starte. Derfor er det vigtigt, at man “bare” kommer i gang, så man ikke pludselig starter sin arbejdsdag kl. 12. Hvis du gør, så er der nemlig større sandsynlighed for, at du også får lyst til at stoppe tidligere.

Godt arbejdsrum

Det kan godt være, at det lokker at starte arbejdsdagen fra sengen af. Få personer kan måske også godt udnytte muligheden uden at få en doven morgen. Det er dog de færreste, der kan arbejde lige så effektivt fra så afslappet en stilling, så du skal være sikker på, at du er en af dem, hvis du vælger at starte din dag således.

Et godt arbejdsrum har en psykologisk indflydelse på de flestes arbejdsmotivation. Det kan derfor være essentielt for et godt hjemmearbejdsmiljø at have et “kontor” eller “arbejdsrum”. Disse er skrevet med anførselstegn, fordi der med “kontor” og “hjemmearbejde” ikke menes et helt lokale, som er dedikeret til hjemmearbejde. Hjemmearbejde er ikke ekskluderet til folk med ekstra plads. Det er dog en fordel for de fleste at have et sted, der betragtes som et arbejdssted. Det behøves ikke at være mere end et skrivebord med en lampe på – hvis du ikke behøves mere. Det er dog nok igen forskelligt fra person til person, hvor meget “hygge” de synes, de har brug for, for et godt arbejdsmiljø.

En sidste ting på falderebet du SKAL huske er godt internet. Det er vigtigt, at du ikke begrænser dig selv til dårligere vilkår, bare fordi du arbejde hjemmefra. Det bør i modsætning være noget du gør, fordi du finder fordele i det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *