Byggebranchen er altid på jagt efter nye metoder, som giver besparelse i form af tid eller penge. Effektivisering er en lige så vigtig del af byggeindustrien som i alle andre erhverv i Danmark.
I de senere en af de metoder, der kan gøre en forskel, er sprængning.
Her sprænges der
Sprængning er ikke kun forbeholdt projekter, hvor der skal nedlægges en stor silo, som de fleste nok vil associere med udtrykket.
Det er naturligvis helt almindeligt, at man sprænger store bygninger eller konstruktioner. Det kan f.eks. være konstruktioner af jern, som en stor kran på en industrihavn eller et jernskelet i en bygning.
Men også på en langt mindre skala er metoden i brug. Forestil dig f.eks., at du har købt et nyt hus.
Huset har muligvis gulve eller vægge med jernarmering, som skal fjernes. Et sådan stykke arbejde ville tage utrolig lang tid, hvis det skulle foregår ved at håndværkeren skulle fjerne det.
Derfor giver det god mening at spare tid i en sådan byggefase og få et sprængningsfirma ud og fjerne væggen eller gulvet.
Sådan foregår det
Når noget bortsprænges, er intet overladt til tilfældighederne! Alt er baseret på en nøje udregning, så præcis det ønskede resultat opnås. Hverken mere eller mindre.
Det skyldes naturligvis, at man ikke ønsker at risikere at beskadige andre dele af byggeprojektet.
Når sprængladningen er fastgjort, bliver de uønskede elementer fjernet på et splitsekund. Hernæst er det blot at rydde bortsprængte elementer op, så håndværkerne kan komme videre i byggeprojektet.
Derfor er det sikkert
Sprængning er en sikker metode, så længe det udføres af eksperter som hos f.eks. sprængning.nu.
Forud for ethvert projekt udregnes og kontrolleres behovet for ladningsmængden. Hertil udregnes der sikkerhedsafstande, så ingen kommer for tæt på eksplosionen.
Netop fordi eksplosionen kan være kraftfuld, tages der store forbehold. Ikke bare i form af førnævnte sikkerhedsafstand, men også ved f.eks. at tildække sprængningsområdet.
Her anvendes der kraftige blymåtter, som holder fragmenter tilbage, så de ikke flyver ud. Årsagen er naturligvis, at selv små elementer af stål, jern eller cement kan ramme hårdt og beskadige mennesker såvel som andet bygningsmateriale – f.eks. træmaterialer, vinduer m.m.
Er der tale om en silo, kran eller andet, der skal fældes, udregnes der naturligvis i forhold til sammenstyrtningens retning, hvortil sikkerhedsafstanden øges drastisk.
Skriv et svar